UKEMENY TIL KURSET "JEG VIL FORANDRING":
Lunsjretter:
En god vane er å lage store middagsporsjoner, så har du alltid en rest som du kan bruke til lunsj dagen etter. Eller sett av tid en gang i mellom og lag opp mat som egner seg til å fryses ned og tas frem som lunsjmat, som for eksempel lakseburgere, kyllingklubber, hjemmelagede hamburgere, panert fiskefilé og kalkunnuggets, eller lag noe ekstra når du først lager dette til middag (se oppskrifter under middagsforslag).
Mandag: Middagsrest fra laksemiddagen på søndag, i en egnet matboks med flere rom og tett lokk, sammen med en salat eller oppskårne rå rotgrønnsaker og dip (se oppskrift lenger ned)
Tirsdag: Lakseburger (se oppskrift under middagsforslagene) og salat i egnet matboks med flere rom og tett lokk, et lite glass med oljedressing (se oppskrift)
Onsdag: Kyllingklubber (se oppskrift under middagsforslagene) og salat med hjemmelaget oljedressing eller oppskårne rotgrønnsaker med dip (se oppskrifter)
Torsdag: Hjemmelaget hamburger (se oppskrift under middagsforslagene) og salat med hjemmelaget oljedressing eller oppskårne rotgrønnsaker med dip (se oppskrift).
Fredag: Panert fiskefilé/fiskepanne (se oppskrift under middagsforslagene) og salat med hjemmelaget oljedressing eller oppskårne rotgrønnsaker med dip (se oppskrift).
Lørdag: Linsesuppe med "pesto-øye"
Linsesuppe med "pesto-øye"
● 1 løk finhakkes og surres i 2 ss olje
● 200 gram røde linser has i sammen med
● 1 ¼ liter vann
● Buljong (Vogel urtebuljong fra Helsekost)
● 1-2 bokser hakkede tomater
● 2-3 raspede gulrøtter
● 1 purre el. vårløk
● Salt, Pepper
● Krydder: Oregano, Timian, Ingefær, Chili
"Pestoøye":
● 2 pk pinjekjerner og
● Basilikum, 2 små potter
● Masse olje til passe konsistens
● 5 fedd hvitløk
● Salt, Pepper
Alt kjøres i en blender til det er helt glatt – kraftig hvitløksmak som matcher linsesuppens milde smak.
Pestoen legges som et "smørøye" i suppen når den er servert i dyp tallerken. Smaker fortreffelig med Klotenbrød med oliven J
Du kan også koke noen egg ved siden av og ha oppi suppen.
Godt og varmt i vinterhalvåret. Sommerhalvåret vil du kanskje heller ha en kyllingsalat, se flere forslag under oppskrifter på www.utenglutenogmelk.info
Søndag: 2 personer:
1 moden avokado – skrelles og skjæres i biter
½ rødløk – hakkes og blandes med avokadoen sammen med
50 gram fetaost av geit
Ev. valnøtter
Legges på salatblader og det hell over en blanding av:
1 ss kaldpresset jomfru olivenolje
½ ss vann
½ ss presset sitronsaft
Du kan ev. ha litt reker ved siden av eller litt røkelaks – smak og behag
Krydre med oregano – frisk eller tørket
Serveres sammen med hjemmelaget, glutenfritt Klotenbrød og smør.
Eller:
Tomat – skåret i skiver
Rødløk – skåret i ringer
Mozarella av geit (rød pose) – skåret i tynne skiver
Basilikumblader – friske – rives opp og drysses over
Kaldpresset jomfru olivenolje og
Balsamicoeddik helles over til slutt
Serveres sammen med hjemmelaget, glutenfritt Klotenbrød og smør.
Dip / "rømmedressing":
Litt av det tykke i kokosmelk og romtemperert chevre moses sammen i blender eller med stavmikser
1 moden avokado
Litt majones
Hakket hvitløk
Litt dijonsennep (kan droppes)
Litt Himalayasalt/havsalt/Trocamare urtesalt
Litt agavesirup (www.sanabona.no - kan droppes)
Litt presset sitron
Eller avokadodip:
Avokado som moses med en gaffel eller i blender/med stavmikser
Hakket hvitløk
Majones
Salt
Pepper/cayennepepper
Litt presset sitron
Dippene smaker godt istedenfor rømme, ved siden av rå grønnsaker, reker, og til taco, kjøtt og fisk.
Dressing:
Forslag til enkel hjemmelaget dressing:
3 ss kaldpresset jomfruolje fra oliven eller raps
1 ss balsamico eller annen eddik ev. presset sitron
Himalayasalt (www.sanabona.no)/havsalt
Pepper og ev. cayennepepper
Hakket hvitløk
Urter (tørre eller ferske)
Ev. litt dijonsennep
Ev. litt agavesirup (www.sanabona.no) – det søte forsterker ofte de gode smakene J
For en fyldig, tykkere konsistens:
Rør balsamicoeddikken inn i dijonsennepen. Rør så inn oljen i en tynn stråle til passe konsistens og smak. Bland inn krydderne.
Tynn konsistens:
Bare rist den sammen i et glass med lokk på.
Aioli/majones:
1-2 dl kaldpresset rapsolje
1 eggeplomme
Hakket hvitløk
Presset sitron
Dijonsennep
Himalayasalt (www.sanabona.no)/havsalt
Pepper
Alt, unntatt oljen, piskes sammen. Oljen dryppes oppi mens man pisker videre. Jo mer olje, jo tykkere aioli.
Ta ut hvitløken hvis du ønsker ren, hjemmelaget majones.
Saltede solsikkerkjerner:
Solsikkekjernene kan gjerne stekes i tørr, varm stekepanne og drysses Himalayasalt (www.sanabona.no)/havsalt over – avkjøles – brukes i salat, men også som snacks istedenfor peanøtter.
En dag eller kveld du har tid til det, bak hjemmelaget, glutenfritt brød:
Frøbrød:
500 g mandler/linfrø/gresskarkjerner/solsikkekjerner el.lign.
2 ts bakepulver
1 ss fiberhusk (loppefrøskall)
250 gr meierismør
12 egg
1 dl vann/kokosmelk
Mal mandler/frø til fint mel. Bland sammen det tørre i en kjøkkenmaskin.
Smelt smør og ha i den tørre blandingen. Ha i egg og vann/kokosmelk.
Kjør til en jevn blanding.
Ha i bakepapir i bunnen av brødformen og hell i røren. Det bør være igjen
ca 1 cm opp til kanten av formen. Formene vi bruker er på 2 liter.
Da blir det 2 brød som er ca. 5-6 cm høye.
Stekes på 200 grader i ca 40 min. La brødet kjøles ned i ovnen.
Bør lagres i kjøleskapet og holder seg i ca halvannen uke.
Skær i skiver, frys dem ned, tin i brødrister og du har alltid fersk brød J
Om du ikke har så god tid, så kan du alltid lage
Frøbrix
5 egg
2,5 dl linfrø (knuses – ikke kjøp ferdig knuste – de harskner veldig lett – knus dem når du skal bruke dem)
2,5 dl solsikkekjerner – kan knuses hvis du ønsker fin konsistens på brixene, men det blir lekkert når de er hele
2,5 dl valnøtter – jeg har brukt halvparten mandler og halvparten valnøtter og synes det ble veldig godt
– du kan også bruke sesamfrø – de er i tillegg veldig kalsiumrike J
1 ss Himalayasalt eller havsalt
Om du er opptatt av blodtypediett eller fettsyrebalanse, så kan du ha i akkurat det du vil: disse
Jeg har blodtype 0 og skal ikke ha solsikkerkjerner, da bruker jeg:
2,5 dl linfrø
2,5 dl mandler
1,0 dl sesamfrø
1,5 dl valnøtter
Du kan ha i oregano, provancekrydder, hakkede oliven – etter smak.
Det blir en tykk grøt. Denne mengden er akkurat passe til en langpanne – bruk bakepapir i bunnen, fordel "grøten" utover i langpannen, ta kaldt vann på fingrene og dra det utover til et jevnt lag – vær nøye med kantene, så får du ikke svidde, tynne kanter. Rut opp i ønsket størrelse med en kniv – da er de enkle å knekke fra hverandre når de er ferdig stekt.
Stekes ved 190 grader i 10-15 minutter – kommer an på hvor myke du vil ha dem – prøv deg frem.
Frys ned det du ikke bruker i løpet av noen dager, greit å ta frem og tine i brødristeren J
Her er det bare å bruke fantasien.
Prøv deg fram og finn din variant.
Middagsretter:
Lakseburgere (4 personer)
600 g laksefilé
3 små egg
Litt psyllium husk eller 1 ss potetmel
Salt
Hvit pepper
Timian/basilikum ev. en rest av pesto hvis du har det stående J
50 g purre i skiver (og/eller pestoen fra linsesuppen egner seg glimrende!)
Skjær fisken i små biter og bland i det andre (kan kjøres i blender til jevn farse), formes til burgere og stekes på svak varme til de er gjennomstekt. Lag noen ekstra så du har til lunsj dagen etter og noen å legge i fryseren til senere lunsjer.
Serveres med kokt Quinoa (hvis du har lyst til å prøve noe nytt) eller naturris/basmatiris og en salat med oljedressing. Eller med smørdampede rotgrønnsaker/noe rått og "rømmedressing" (se oppskrift ovenfor)
Eller en god bernaissaus:
Hvis du vil gjøre litt stas på middagen kan du lage hjemmelaget bernaisesaus ved siden av – den egner seg godt sammen med både kjøtt og fisk:
75 gram meierismør, smeltes langsomt sammen med
1 dl kokoskrem
Bland sammen:
2 eggeplommer (ta vare på hvittene til brøddeigen – de holder seg lenge i kjøleskapet)
½ - 1 ss bernaiseessens (en kryddereddik som fås på bl.a. Meny), du kan bruke sitronsaft
Masse tørket estragon – du kan ha i litt oppklippet frisk estragon til slutt hvis du har
Egge-/krydderblandingen helles opp i kjelen med smørblandingen når denne har kokt opp og boblene fra kokingen har lagt seg – rør med en stålvisp til sausen tykner og servér med en gang.
Kyllingklubber (4 personer)
Rå kyllingklubber (du kan selvfølgelig bruke kylling- eller kalkunfilé)
Panering:
Egg som piskes sammen med en gaffel
Bland sammen:
● 1 dl grove maisgryn
● 1 ts Himalayasalt (www.sanabona.no)/havsalt
● Kvernet pepper
● Ev. 1 ts cayennepepper
● Klubbene vendes i egg og maisgrynblandingen, stekes i en blanding av smør og kaldpresset olivenolje (på middels varme)
● Lag noen ekstra så du har til lunsj dagen etter og noen å legge i fryseren til senere lunsjer.
● Smaker godt med wookede grønnsaker til – du kan gjerne bruke frosne poser med ferdig blanding. Gjerne litt rå grønnsaker i tillegg til de kokte, en liten salat for eksempel eller rett og slett en rå gulrot eller en bit kålrabi.
● Naturris eller villris.
Hamburgere
Karbonadedeig
Egg
Himalayasalt (www.sanabona)/havsalt
Pepper
Hakket løk
"Skaldemannburgeren":
1/3 svin
1/3 okse
1/3 spekk
Bestilles i en god ferskvaredisk og fås som ferdig farse J
Egg
Himalyasalt (www.sanabona.no) /havsalt
Pepper
Annet krydder etter smak
Lag noen ekstra så du har til lunsj dagen etter og noen å legge i fryseren til senere lunsjer.
Smaker godt med en grønn salat med fenikkel og solsikkekjerner i med en oljedressing over (se dressingoppskrift)
"Rømmen" passer også godt her (se oppskrift over).
"Fiskepinner" (4 personer) – hvis du har barn i familien setter de pris på denne retten
1 kg fiskefileer av sei
Til panering:
1 egg
1 dl grove maisgryn
Himalayasalt (www.sanabona.no)/havsalt
Pepper
Vend fisken i sammenpisket egg og deretter i maisgryn-/krydderblandingen og stek ved svak varme i smør.
Lag noen ekstra så du har til lunsj dagen etter og noen å legge i fryseren til senere lunsjer.
Serves sammen med kokte poteter (skrelles og legges i vann for å få ut stivelsen – vannet helles av - kokes i nytt vann).
Revne gulrøtter med litt sitronsaft eller saften av en appelsin er friskt og godt til.
Fiskepanne - en annen god, lettvint fiskemiddag:
Ha smør/kokosfett i en stekepanne
Sopp, sukkererter, purre, rotgrønnsaker – eller hva du nå har av grønnsaker i kjøleskapet/fryseren – skjæres i biter og has oppi
Frossen laksefilet legges på toppen
Smakssatt med salt, pepper, chilli, ingefær, sitron, hvitvin...., de smakene du liker
Sett på lokk og la surre til fisken er gjennomkokt
Serveres med raspede gulrøtter og båtpoteter
I familier med barn/ungdommer er taco populær mat:
Tacoshell kjøper du ferdig (obs: lefsene inneholder hvetemel)
First Price tacokrydder og saus er melke- og glutenfri.
Økologisk taco-krydder fra Santa Maria finnes også.
Stek karbonadedeig med egen tacokrydderblanding:
2 ts cummin
½ ts Himalayasalt/havsalt
½ ts paprikapulver
½ ts koriander
½ ts chilipulver
2 fedd hvitløk/ eller ½ ts hvitløkspulver
Passe mengde til ca 500 g karbonadedeig. Du kan lage mye, det holder seg.
Skjær opp og bruk de grønnsakene du ellers har brukt, som for eksempel tomater, løk, mais, slangeagurk og salat.
Gulosten erstattes med Manchego (en fast ost av geit, erstatter også Parmesan) og "rømme" finner du oppskrift på over.
Finnebiff:
Finnebiffen stekes i smør eller Cocosa/olivenolje
Has over i en kjele med litt vann, Vogel urtebuljong fra Helsekost/eller hjemmelaget buljong kokt på kraftbein (se oppskrift)J, laubærblad og enebær
Fres ut pannen og ha skyen i kjelen
Fres løk og bacon i biter
Ev. sopp
Hvitløk
Salt, Pepper
Ha alt i kjelen sammen med kokosmelk og tyttebær
Serveres med rosenkål og båtpoteter
Båtpoteter: (potetbåtene legges i vann så stivelsen vaskes ut)
Økologiske poteter skjæres i båter – skylles så mesteparten av stivelsen forsvinner
Gjør klar en bolle med kaldpresset jomfru olivenolje, himalayasalt/havsalt og rosmarin og vend potetbåtene i olje-/urteblanding og fordel dem i en langpanne
Stekes ved 200 grader til de er møre
Serveres sammen med rosenkål og eventuelt kokte gulrøtter og kålrot – bruk noe rått.
Ovnsbakt laks/ørret
Hel fisk renses og fylles med smør, sitronskiver, salt, dill og vårløk
Pakkes inn i folie
Stekes ca 40 minutter ved 200 grader
Tilbehør:
Frossen eller fersk spinat stekes i olivenolje med hakket rå ingefær.
Båtpoteter (se oppskrift over) eller kokte poteter.
Ev. "rømme" (se oppskrift over)
Ta godt vare på restene å ta de med som lunsj på mandag.