Handleliste

Handleliste til inspirasjon

Nøkkelen til å lage sunne måltider er å ha basisvarene du bruker tilgjengelig. Handlelisten kan inspirere deg til å prøve nye matvarer, ingredienser og oppskrifter. Hvis du er i tvil eller lurer på noe er det bare å ringe / sende mail. Husk å lese innhold på etikettene...(obs! uheldinge E-stoffer). 

Snart har du bare gode matvarer i hjemmet ditt! Det som er vanskelig til å begynne med - går ganske snart som en lek...

Lykke til
;-) inger elise

Tørket mat:

  • Bønner, kikerter, røde og grønne linser (mungbønner egner seg godt til spiring)
  • Soltørkede tomater
  • Gojibær
  • Kokosmasse (brukes i shake, Cocosakuler, kaker, etc)

 

 

Korn:

 .  Brun ris, basmatiris, villris (obs mye karbohydrater)

  • Quinoa (mer protein enn ris, men fremdeles mye karbohydrat)
  • Glutenfri havre (obs mye karbohydrater)
  • Hel hirse (kan bløtlegges og brukes til grøt)
  • Bokhvete (egner seg best i grøt, bløtlegges først)

 

Hermetikk (Biona har økologiske produkter)

  • Tomater/tomatpuré
  • Sardiner
  • Makrell
  • Kokosmelk/kokoskrem - så fet som mulig
  • Kikerter
  • Bønner

 

 

Buljong:

  • Helios grønnsaksbuljong uten gjær
  • Vogel: urtebuljong (kraftig, god smak – inneholder gjær)

 

 

Baking:

  • Teff / fiberteff
  • Quinoamel
  • Jyttemel
  • Kastanjemel
  • Amaranth
  • Hampmel
  • Agave-sirup til søting
  • Yacon-sirup
  • Kakaopulver / økologisk kakao fra helsekost / I love eco (ICA)
  • Sukrin (istedenfor sukker)
  • Stevia (istedenfor sukker) obs; spes søtsmak
  • Tips: Proteinpulver (spør om tips) kan brukes i tillegg som tilskudd / søtstoff i vafler, pannekaker, kaker – tilfører næring og protein til ellers veldig karbohydratrike matretter.
  • Husk (psyllium/loppefrøskall – fiberhusk er dobbelt så dyrt)
  • Bakepulver (glutenfri) istedenfor gjær /eller natron

 

 

Urter:

  • Oregano
  • Estragon
  • Timian
  • Basilikum
  • Persille
  • Salvie
  • Ingefær
  • Chili
  • Cayennepepper
  • Karri
  • Hvitløk
  • Kanel
  • Koriander
  • Ingefær
  • Chili
  • Cayennepepper
  • Karri
  • Hvitløk
  • Kanel
  • Koriander
  • Kardemomme
  • Karve
  • Spiskummin
  • Himalayasalt
  • Havsalt
  • Pepper
  • Rosmarin
  • Dill
  • Gressløk
  • Tandori (indiske)
  • Vogel urtekrydder

Unngå blandingskrydder pga bruk av smaksforsterkere;
Obs! E-621 (MSG (Mono Sodium Glutamat), natriumglutamat, hydrolysert protein av hvete, syntetisk gjærekstrakt)

Eddik:

  • Balsamico (les på)
  • Eplecidereddik
  • Hvitvinseddik
  • Smart å bruke sitron (helsekosten har flasker m/økologisk saft)

 

 

Oljer: (Til temperaturer opp til 90 grader)

  • Olivenolje
  • Rapsolje

 

 

Oljer: (Kun kaldpresset til dressing og i smoothie– oppbevares kaldt og mørkt)

  • Sesamolje
  • Valnøttolje
  • Avocadoolje
  • Linfrøolje - omega 3 ;-)
  • Tistelolje
  • Solsikkeolje

 

 

Fett til steking:

  • Meierismør ev. gee/klarnet smør - fra internasjonale matvarebutikker
  • Kokosfett (Cocosa eller andre gode merker)

 

 

Te:

  • Urteteer
  • Roibush (økologisk), noen Yogiteer, Mate (søramerikansk slankete), Vata, Kappa, Pitta

 

 

Proteinpulver: spør gjerne om tips.

Nøtter og frø (kan med fordel bløtleggs i minst 8 timer /natten over)

  • Valnøtter
  • Hasselnøtter
  • Solsikkekjerner
  • Gresskarkjerner
  • Mandler
  • Linfrø (blir slimete ved bløtlegging – bra i bakverk)
  • Chiafrø - inneholder omega 3
  • Pinjekjerner (bløtleggs max 2 timer)
  • Sesamfrø

 

 

Majones:

  • Hellmanns majones (bland ev med olje, estragon, litt chili, hvitløk – aioli)
  • Økologisk majones (Meny, Røtter, Helios)

 

 

Bær: (*favoritt)

  • Blåbær
  • Jordbær
  • Bringebær
  • Skogsbær
  • Solbær / rips
  • Tyttebær
  • Moreller
  • Svartsurbær*/Aroniabær (www.aronia.no) – norsk hekkbær - VELDIG C-vitaminrike

 

 

Grønnsaker:

  • Frosne grønnsaker som spinat, grønne bønner, rosenkål (kokes lett, tilsett smør og hele spiskummin), rotfruktblanding (I love eco), brekkbønner, grønne erter, wokblanding.
  • Avokado
  • Søtpotet – tynne skiver i stekepanne m/kokosfett, himalayasalt, litt chili – vendes lett. Fersk korianer er godt på kokt, avkjølt søtpotetmos (evt. skåret i terninger på forhånd) Serveres evt. sammen med en salat av tomat, løk, hvitløk og oliven.
  • Sukkererter
  • Squash (til "spaghetti") skrell squash på langs med ostehøvel eller rotskreller. Du får mange lange strimler. Kan spises rå eller forvelles lett.
  • Selleri/hodekål/gulrot – revet/tynne pinner med estragonmajones – eller som rotmos, istedenfor potetmos.
  • Rå rødbete skjæres i tynne skiver med ostehøvel/rotskreller. Tilsett olivenolje, hvitløk, litt persille og ev. solsikkekjerner, himalayasalt. Aioli er godt tilbehør (majones-olje-hvitløk-estragon)
  • Jordskokk – skjæres fint med ostehøvel, kokes i litt meierismør/kokosfett, ha på Himalayasalt og hvitløk.

 

 

Tilbehør:

  • Currypasta (grønn og rød) – godt sammen med kokosmelk til fiske- og kyllingretter.
  • Oliven – hele og som puré (oliven, kaldpresset olivenolje, hvitløk, ev. kapers og ansjos)
  • Kapers
  • Pesto (OBS uten ost; Cara Cusino pesto ala genovesa (Meny/Ultra) Pesto - lage selv: Basilikum, mye olivenolje, hvitløk, havsalt, pinjekjerner (kan også bruke bløtlagte mandler eller solsikkekjerner). Blandes med stavmixer. Oppbevares kjølig.
  • Soltørkede tomater i olje (kan legge i olje selv)
  • Tahin (sesamfrøpasta) – Til pålegg eller som dip eller dressing: Hvitløk, revet frisk ingefær, litt tamari (uten gluten), chilipulver, kokosmelk/vann, ev. litt sitron – kan lages tynn som dressing eller tykk som dip.
  • Tomatpasta – Frisk ingefær, veldig lite kanel, spiskummin, himalayasalt, 1-2 friske, røde chili med kjerner, en boks tomatpuré, hvitløk, godt med kaldpresset olivenolje – kjøres med stavmikser – hakket, frisk koriander tilsettes.
  • Salsa – Hakkede tomater, finhakk; rødløk og paprika, chili etter smak.
  • Guacemole – Avokado moses i blender med salt og hvitløk – tilsett finhakket; løk, tomat, chili, litt sitron.
  • Dijonsennep - Anbefaler; MB- Marquis de Bordeaux.
  • Sennepsfrø – Gode i bønne og linseretter – kokes med.
  • Miso – misosuppe – Næring for gode tarmbakterier.

 

 

Snacks:

  • Nøtter med litt tørket frukt (f.eks. ville aprikoser, rosiner, svisker, fiken, dadler, osv)
  • Lakris uten sukker   www.sunnesaker.com

 

Grønnsaker har alle hver sin unike helsefordel. Spiser du variert får du variasjon i vitamin- og mineralinntak. Anbefaler å ta fatt i dine favorittoppskrifter og gjøre de endringer som passer til dette kostholdet, Spør gjerne om flere tips;

Du kan bytte ut:

  • Ris og Quinoa med blomkålris
  • Melk/fløte/rømme med kokosmelk/soyamelk/soyarømme
  • Vanlig yoghurt med soyayoghurt (Alpro eller Naturli)
  • Margarin med meierismør/kokosfett/olje
  • Vanlig buljong (OBS smaksforsterker) med Vogel/Helios
  • Posesauser/- supper med hjemmelaget for å unngå tilsetningsstoffer, sukker og smaksforsterker
  • Salt med havsalt/Himalayasalt/Vogel urtesalt
  • Kinesisk soyasaus med tamari uten gluten
  • Poteter med rotmos av forskjellige rotgrønnsaker
  • Poteter kan brukes unntaksvis, men skrelles og legges i bløt, hell av bløtleggingsvannet og kok opp i nytt vann
  • Pasta med "squashspagetti"
  • Bordsalt (Jozo, Nozo) med havsalt/Himalayasalt eller urtesalt.
  • Tyggis – setter i gang spyttproduksjonen og kroppen tror det kommer mat, du blir sur i fordøyelsen. Det finnes bedre løsninger; spør om tips.

Joyline

  • Joyline v.Inger Elise Meberg
  • Org nr: 980 063 356 (ikke mva)

Kontakt meg

 

Møt meg på sosiale medier

bg Image

Logg inn

Back to top