Handleliste til inspirasjon
Nøkkelen til å lage sunne måltider er å ha basisvarene du bruker tilgjengelig. Handlelisten kan inspirere deg til å prøve nye matvarer, ingredienser og oppskrifter. Hvis du er i tvil eller lurer på noe er det bare å ringe / sende mail. Husk å lese innhold på etikettene...(obs! uheldinge E-stoffer).
Snart har du bare gode matvarer i hjemmet ditt! Det som er vanskelig til å begynne med - går ganske snart som en lek...
Lykke til
;-) inger elise
Tørket mat:
- Bønner, kikerter, røde og grønne linser (mungbønner egner seg godt til spiring)
- Soltørkede tomater
- Gojibær
- Kokosmasse (brukes i shake, Cocosakuler, kaker, etc)
Korn:
. Brun ris, basmatiris, villris (obs mye karbohydrater)
- Quinoa (mer protein enn ris, men fremdeles mye karbohydrat)
- Glutenfri havre (obs mye karbohydrater)
- Hel hirse (kan bløtlegges og brukes til grøt)
- Bokhvete (egner seg best i grøt, bløtlegges først)
Hermetikk (Biona har økologiske produkter)
- Tomater/tomatpuré
- Sardiner
- Makrell
- Kokosmelk/kokoskrem - så fet som mulig
- Kikerter
- Bønner
Buljong:
- Helios grønnsaksbuljong uten gjær
- Vogel: urtebuljong (kraftig, god smak – inneholder gjær)
Baking:
- Teff / fiberteff
- Quinoamel
- Jyttemel
- Kastanjemel
- Amaranth
- Hampmel
- Agave-sirup til søting
- Yacon-sirup
- Kakaopulver / økologisk kakao fra helsekost / I love eco (ICA)
- Sukrin (istedenfor sukker)
- Stevia (istedenfor sukker) obs; spes søtsmak
- Tips: Proteinpulver (spør om tips) kan brukes i tillegg som tilskudd / søtstoff i vafler, pannekaker, kaker – tilfører næring og protein til ellers veldig karbohydratrike matretter.
- Husk (psyllium/loppefrøskall – fiberhusk er dobbelt så dyrt)
- Bakepulver (glutenfri) istedenfor gjær /eller natron
Urter:
- Oregano
- Estragon
- Timian
- Basilikum
- Persille
- Salvie
- Ingefær
- Chili
- Cayennepepper
- Karri
- Hvitløk
- Kanel
- Koriander
- Ingefær
- Chili
- Cayennepepper
- Karri
- Hvitløk
- Kanel
- Koriander
- Kardemomme
- Karve
- Spiskummin
- Himalayasalt
- Havsalt
- Pepper
- Rosmarin
- Dill
- Gressløk
- Tandori (indiske)
- Vogel urtekrydder
Unngå blandingskrydder pga bruk av smaksforsterkere;
Obs! E-621 (MSG (Mono Sodium Glutamat), natriumglutamat, hydrolysert protein av hvete, syntetisk gjærekstrakt)
Eddik:
- Balsamico (les på)
- Eplecidereddik
- Hvitvinseddik
- Smart å bruke sitron (helsekosten har flasker m/økologisk saft)
Oljer: (Til temperaturer opp til 90 grader)
- Olivenolje
- Rapsolje
Oljer: (Kun kaldpresset til dressing og i smoothie– oppbevares kaldt og mørkt)
- Sesamolje
- Valnøttolje
- Avocadoolje
- Linfrøolje - omega 3 ;-)
- Tistelolje
- Solsikkeolje
Fett til steking:
- Meierismør ev. gee/klarnet smør - fra internasjonale matvarebutikker
- Kokosfett (Cocosa eller andre gode merker)
Te:
- Urteteer
- Roibush (økologisk), noen Yogiteer, Mate (søramerikansk slankete), Vata, Kappa, Pitta
Proteinpulver: spør gjerne om tips.
Nøtter og frø (kan med fordel bløtleggs i minst 8 timer /natten over)
- Valnøtter
- Hasselnøtter
- Solsikkekjerner
- Gresskarkjerner
- Mandler
- Linfrø (blir slimete ved bløtlegging – bra i bakverk)
- Chiafrø - inneholder omega 3
- Pinjekjerner (bløtleggs max 2 timer)
- Sesamfrø
Majones:
- Hellmanns majones (bland ev med olje, estragon, litt chili, hvitløk – aioli)
- Økologisk majones (Meny, Røtter, Helios)
Bær: (*favoritt)
- Blåbær
- Jordbær
- Bringebær
- Skogsbær
- Solbær / rips
- Tyttebær
- Moreller
- Svartsurbær*/Aroniabær (www.aronia.no) – norsk hekkbær - VELDIG C-vitaminrike
Grønnsaker:
- Frosne grønnsaker som spinat, grønne bønner, rosenkål (kokes lett, tilsett smør og hele spiskummin), rotfruktblanding (I love eco), brekkbønner, grønne erter, wokblanding.
- Avokado
- Søtpotet – tynne skiver i stekepanne m/kokosfett, himalayasalt, litt chili – vendes lett. Fersk korianer er godt på kokt, avkjølt søtpotetmos (evt. skåret i terninger på forhånd) Serveres evt. sammen med en salat av tomat, løk, hvitløk og oliven.
- Sukkererter
- Squash (til "spaghetti") skrell squash på langs med ostehøvel eller rotskreller. Du får mange lange strimler. Kan spises rå eller forvelles lett.
- Selleri/hodekål/gulrot – revet/tynne pinner med estragonmajones – eller som rotmos, istedenfor potetmos.
- Rå rødbete skjæres i tynne skiver med ostehøvel/rotskreller. Tilsett olivenolje, hvitløk, litt persille og ev. solsikkekjerner, himalayasalt. Aioli er godt tilbehør (majones-olje-hvitløk-estragon)
- Jordskokk – skjæres fint med ostehøvel, kokes i litt meierismør/kokosfett, ha på Himalayasalt og hvitløk.
Tilbehør:
- Currypasta (grønn og rød) – godt sammen med kokosmelk til fiske- og kyllingretter.
- Oliven – hele og som puré (oliven, kaldpresset olivenolje, hvitløk, ev. kapers og ansjos)
- Kapers
- Pesto (OBS uten ost; Cara Cusino pesto ala genovesa (Meny/Ultra) Pesto - lage selv: Basilikum, mye olivenolje, hvitløk, havsalt, pinjekjerner (kan også bruke bløtlagte mandler eller solsikkekjerner). Blandes med stavmixer. Oppbevares kjølig.
- Soltørkede tomater i olje (kan legge i olje selv)
- Tahin (sesamfrøpasta) – Til pålegg eller som dip eller dressing: Hvitløk, revet frisk ingefær, litt tamari (uten gluten), chilipulver, kokosmelk/vann, ev. litt sitron – kan lages tynn som dressing eller tykk som dip.
- Tomatpasta – Frisk ingefær, veldig lite kanel, spiskummin, himalayasalt, 1-2 friske, røde chili med kjerner, en boks tomatpuré, hvitløk, godt med kaldpresset olivenolje – kjøres med stavmikser – hakket, frisk koriander tilsettes.
- Salsa – Hakkede tomater, finhakk; rødløk og paprika, chili etter smak.
- Guacemole – Avokado moses i blender med salt og hvitløk – tilsett finhakket; løk, tomat, chili, litt sitron.
- Dijonsennep - Anbefaler; MB- Marquis de Bordeaux.
- Sennepsfrø – Gode i bønne og linseretter – kokes med.
- Miso – misosuppe – Næring for gode tarmbakterier.
Snacks:
- Nøtter med litt tørket frukt (f.eks. ville aprikoser, rosiner, svisker, fiken, dadler, osv)
- Lakris uten sukker www.sunnesaker.com
Grønnsaker har alle hver sin unike helsefordel. Spiser du variert får du variasjon i vitamin- og mineralinntak. Anbefaler å ta fatt i dine favorittoppskrifter og gjøre de endringer som passer til dette kostholdet, Spør gjerne om flere tips;
Du kan bytte ut:
- Ris og Quinoa med blomkålris
- Melk/fløte/rømme med kokosmelk/soyamelk/soyarømme
- Vanlig yoghurt med soyayoghurt (Alpro eller Naturli)
- Margarin med meierismør/kokosfett/olje
- Vanlig buljong (OBS smaksforsterker) med Vogel/Helios
- Posesauser/- supper med hjemmelaget for å unngå tilsetningsstoffer, sukker og smaksforsterker
- Salt med havsalt/Himalayasalt/Vogel urtesalt
- Kinesisk soyasaus med tamari uten gluten
- Poteter med rotmos av forskjellige rotgrønnsaker
- Poteter kan brukes unntaksvis, men skrelles og legges i bløt, hell av bløtleggingsvannet og kok opp i nytt vann
- Pasta med "squashspagetti"
- Bordsalt (Jozo, Nozo) med havsalt/Himalayasalt eller urtesalt.
- Tyggis – setter i gang spyttproduksjonen og kroppen tror det kommer mat, du blir sur i fordøyelsen. Det finnes bedre løsninger; spør om tips.